Mark
04.02.2022

Nominerade till Ålands Idrotts prisutdelning 2022

Den 11 Mars kommer årets pristagare bjudas in till en middag för att mottaga sina priser, utöver följade priskategorier så kommer Ålans Idrott även ute årets idrottsförening samt årets eldsjäl.

Prisutdelningen kommer livesändas.

 

Årets Barn och Ungdomsledare:

“Priset ges till den eller de ungdomsledare som utmärkt sig speciellt i sitt arbete med barn och unga.”

 

Chris Marins

Chris jobbar med barn och ungdomar på olika nivåer och har så gjort i många år. Hon leder allt från tävlingsgrupper till motionsgrupper för barn i åldern 10 år och uppåt och är den ledare i Ålands Simförening som drar flest grupper

Hon har tidigare år även jobbat inom simlekis och simskola och visar intresse att i framtiden även jobba med de allra minsta, babysim, minisim och familjesim.

Chris är glad och pigg då hon drar träningarna och får med barnen på ett positivt sätt.

 

Chris Waldron

Det som separerar Chris från en vanlig tränare är att Chris verkligen tar sig tid till att se varje enskilt barn och att han alltid gör sig tid till att stanna upp och hjälpa de som ser ut att behöva hjälp. Han brinner för att få barn att börja spela golf och har ett finurligt sätt att lirka fram ett intresse hos alla som greppar en klubba i hans närhet.

 

Henrique Norbiato

Henrique har varit anställd som tränare i MLK sedan hösten 2016 och är en viktig pusselbit i MLKs fina utveckling under åren. Han är omtyckt som tränare för både juniorer och vuxna och gör ett fantastiskt jobb i föreningen. Han tränar fram goda resultat, men kan också ställa om för att enbart fokusera på idrottsglädje hos de som önskar det. Henrique har också utmärkt sig som en uppskattad och driven padelinstruktör under året.

 

 

Årets Idrottslag:

“Priset ges till det lag som under det gångna idrottsåret svarat för den starkaste gemensamma insatsen.”

 

Alandia Sailing Team

Alandia Sailing Team har dominerat ligaseglingen i Finland under året som kröntes med FM-guldet i disciplinen. Så här ser Alandia Sailing Teams resultat ut i övrigt.

Brons FM J70

Guld Finska Seglarligan

10:a Sailing Champions League

5:a SM J70

Laget vann även följande nationella regattor:

Easter Open J70

ÅSS Vårregatta J70

BS Spring Cup J70

Wasa Summer Cup J22

Finnish Sailing League semifinal Esbo J70

November Reign Regatta J70

 

Åland United

Åland United gjorde igen en bra säsong i nationella ligan, vann Finska cupen för andra året i rad och genomförde första omgången till Womens Champions Leauge på ett imponerande sätt.

 

Mariehamn Lawn-Tennis Klubbs Herrlag

Laget startade seriespel säsongen 2016 med ett gäng unga lovande killar som skulle få matchträning, under 2021 vann laget divison 1 och tog sig därför hela vägen till finrummet - finska tennisligan.

 

 

Årets Idrottsledare:

“Priset tilldelas den idrottsledare som såväl utanför som på arenorna visat stort ledarskap och som ett resultat av detta ledarskap har uppnått idrottsliga framgångar under det gångna idrottsåret.”

 

Samuel Fagerholm

Efter några mycket framgångsrika år som tränare åt Åland United mynnade hans arbete förra året ut i ett guld i både Finska Cupen och Nationella ligan. I år har Samuel flyttat till Umeå där han jobbar som huvudtränare åt Umeå IK FF och genom att lyfta dem från elitettan till Damallsvenskan så bevisade han att han fortfarande är en av Ålands absolut mest framgångsrika idrottsledare.

 

Henrique Norbiato

Henrique har varit anställd som tränare i MLK sedan hösten 2016 och är en viktig pusselbit i MLKs fina utveckling under åren. Henrique är mycket uppskattad av både juniorer och seniorer och under 2021 lyckades han coacha MLKs herrlag från division 1 upp till finska tennisligan.

 

Caroline Sjöblom

Åländska Caroline Sjöblom är sedan 2020 förbundskapten för det svenska F19-landslaget i fotboll och har även genomgått den ärofyllda UEFA Pro utbildningen. Inför Olympiska spelen 2021 valdes hon ut till ledarstaben för det svenska damlandslaget. Hennes uppgift under OS var att analysera motståndarlagens speltaktiker.

 

 

Årets Kvinnliga Idrottare:

“Priset går till den idrottskvinna vars insatser under året meriterar henne till priset som årets främsta kvinnliga idrottare.”

 

Stina Lindell

Stina gjorde en succéartad comeback i klassisk styrkelyft efter ett par års uppehåll då hon vann FM i viktklass -63 kg på det nya finländska totalrekordet 448 kg, vilket också räckte till att bli bästa damlyftare på poäng under mästerskapet. Även marklyftet på 188 kg var nytt rekord.

På EM slutade hon på en fjärdeplats av de 17 startande damerna. Hon förbättrade igen de finländska rekorden i marklyft till 190 kg, och totalen till 457,5 kg. I knäböj gjorde hon 167,5 kg och i bänkpress 100 kg. Dessutom fick hon den högsta poängkoefficient som en finländsk damlyftare någonsin lyft klassiskt (utan utrustning) då hon blev den första genom tiderna att nå 100 IPF GL - poäng.

 

Ida Zetterström

Ett Corona-drabbat 2021 förhindrade Idas ursprungliga tävlingsplaner, men istället för att vänta på bättre tider så passade hon på att ta licens för Top Fuel inför säsongen 2022. Top Fuel är den absolut snabbaste klassen inom dragracing och bilarna har vanligtvis omkring 11.000 hästkrafter.

Hon körde den snabbaste licensrundan någonsin och vann kort därefter sin första tävling i Top Fuel på Santa Pod Raceway i England, en stor bedrift som uppmärksammades världen över.

Idas mentalitet till hinder är imponerande, och hennes förmåga att fortsätta prestera på topp efter att byta tävlingsklass gör henne till en värdig kandidat till årets idrottskvinna.

 

Marina Donner

Marina Donner krönte i år sin långa pingis-satsning med att vinna FM i Singel. Tillsammans med Katja Kohonen tog hon också hem ett FM silver i dubbel. Dessa prestationer gjorde henne aktuell för landslagsuppdrag och hon debuterade i det finska landslaget i början av december.

 

 

 

Årets Manliga Idrottare:

“Priset går till den idrottsman vars insatser under året meriterar honom till priset som årets främsta manliga idrottare.”

 

Staffan Lindberg

Staffan Lindberg har åter igen haft en framgångsrik säsong där han åstadkommit följande resultat:

Brons Finnish J70 Champs

Guld Finnish Folkbåt Champs

Silver Finnish 6Mr Champs

Silver Finnish Dragon Champs

Guld Finnish Folkbåt Short Track Champs

Guld Finnish Sailing League (J70)

 

Dessutom har han som skeppare för Alandia Sailing Team vunnit följande tävlingar:

Easter Open J70

ÅSS Vårregatta J70

BS Spring Cup J70

Wasa Summer Cup J22

Finnish Sailing League semifinal Esbo J70

November Reign Regatta J70

 

Thomas Tennström

Thomas visar att en ålänning kan mäta sig med de absolut bästa i världen inom segelsporten. 2021 tog han tillsammans med KSSS VM brons i Havskappsegling och VM Guld i Havskappsegling i klassen Corinthian. Han seglade även hem ett silver på Gotland Runt, världens största årliga havskappsegling och tog Guld i finska mästerskapen i havskappsegling. Thomas hade även ett framgångsrikt år inom bankappsegling där han deltog i EM i båttypen J/70, där han seglade hem ett EM brons i klassen 1-Pro och 18nde totalt, EM i båttypen 6 mR där han placerade sig på 6te plats och i Sailing Champions League finalen där han blev 9onde.

 

Jonas Pettersson

Jonas vann under året FM brons i bänkskytte i Light Varmint 100, dessutom placerade han sig som bästa ålänning i 200m-tävlingen på NM.

 

Emil Söderlund

Emil har tävlat i lopp i Finland, Sverige och Frankrike under året 2021. Han hade en fin 101 plats i det prestigefyllda loppet UTMB(170km trail) i Frankrike, där eliten klassas som dom 120 första. En av dom bästa placeringar en finländare har haft. Han sprang även 160km trail i NUTS Ylläs Pallas där han placerade sig på 4.e plats. Hammarby Alpin Marathon som sprangs i Hammarbybacken blev det en fin 2:a plats. På hemmaplan har han sprungit många lopp men värt att nämnas är Cursores Backyard Ultra som han vann på 25 timmar.