nominerade 2023
15.02.2023

Nominerade till Ålands Idrotts prisutdelning 2023

Årets prisutdelning sker den 10.03.2023 på Boquerian. Nominerade är inbjudna att delta fysiskt, men det kommer gå att följa pisutdelningen via livesändning på Ålands Idrotts Youtube-kanal.

 

Årets Idrottsförening 

“Priset ges till den förening som under det gångna idrottsåret på något sätt utmärkt sig i jämförelse med andra föreningar.”

 

Gymnastics Åland

Åland Gymnastics är, sett till antalet aktiva utövare, Ålands största idrottsförening. Föreningen ger driva ungdomar möjligheten att satsa, men arbetar samtidigt för inkludering och breddidrott genom bland annat sina funkisgrupper och idrottsskolor som anordnats tillsammans med andra föreningar. Föreningens medlemmar beskriver hur föreningen arbetar för glädje, gemenskap och nolltolerans mot mobbning och elaka kommentarer, och med ett stort driv så arbetar föreningen också mot såväl kommuner och politiker för att kunna erbjuda sina medlemmar den bästa verksamheten.

 

Floorball Club Åland

FBC Åland bildades mitt under brinnande pandemi vintern 2021, för att ikläda sig rollen som en gemensam samlande kraft för den åländska innebandyn i framtiden. Under sina dryga 1,5 år så har man lyckats samla fem lag som deltar i seriespel i Uppland. Herrarna steg under sitt första år till division 3 vilket är det högsta de i dagsläget kan nå av Upplands 6 divisioner, damerna har i år fått ihop det starkaste damlag vi haft från Åland på många år och är med och slåss om seriesegern i damernas division 3 denna säsong, U-laget i division 5 för herrar erbjuder bredd för alla som vill testa på spel i Sverige och på ungdomssidan har man det bästa juniorlaget som funnits på Åland på närmare 20 år! Allt detta har man dessutom klarat av att bygga upp utan några som helst ekonomiska stöd utan alla medel till föreningen har man själva tjänat ihop eller skaffat sponsorer till!

 

Ålands Golfklubb

Ålands Golfklubb är en idrottsförening som vågar ta sig an utmaningar och som skapar goda möjligheter för sina aktiva utövare att utvecklas. 2022 medföljde en ökning i föreningens juniorverksamhet, där de ser storheten i att låta barn och ungdomar spela golf på sina egna villkor. När man golfar skall man ha roligt, känna sig trygg och trivas säger deras tränare, och denna mentalitet har lett till flera utövare samt fina tävlingresultat med ett junior VM guld för döva som största bedrift.

Med en stor och intresserad medlemskår engagerar klubben på ett positivt sätt, något som också ger ringar på vattnet för hela den åländska besöksnäringen. Under 2022 anordnade klubben med hjälp av omkring 150 ideella funktionärer en deltävling i Ladies European Tour som lockade 120 spelare och närmare 3000 besökare. Dessutom har föreningen arbetat för och fått grönt ljus för att arrangera europamästerskapen i dövgolf under det kommande verksamhetsåret.

 

 

Årets Barn och ungdomstränare

“Priset ges till den eller de ungdomsledare som utmärkt sig speciellt i sitt arbete med barn och unga.”

 

Magnus Ljungars, Jomala IK/FBC Åland

Magnus gör ett enormt jobb för innebandys framtid på Åland! Han har nu under flera år lagt ner själ och hjärta i Jomala IK och denna säsong drar han även ett mycket stort lass för nybildade FBC Ålands P09/10 som deltar i två serier i Uppland. Inte på närmare 20 år har det kommit fram en så duktig årskull som FBC Ålands P09/10 på innebandy-Åland! En stor orsak till detta är Magnus som med sitt kunnande och sin entusiasm har fått de här killarna att utvecklas oerhört mycket. De killar han haft under flera år i Jomala IK ligger långt framme i spelförståelse (även när man jämför utanför Åland) och de han jobbat med under årets säsong har gjort stora framsteg i att förstå vikten av ett lagspel inom innebandy! Han är även mycket mån om att alla ska få spela, ha roligt och göra det på en nivå som spelaren själv kan utvecklas så mycket som möjligt.

 

Felix Gäddnäs, Ålands Motorklubb

Förutom att för egen del satsa fullt ut på att träna, tävla och utvecklas inom motocross fungerar Felix Gäddnäs som en inspirerande och sammansvetsande tränare och ledare för mx-sektionens juniorer. Trots sin unga ålder har Felix visat att han som tränare och ledare får alla att känna sig delaktiga och som en i gemenskapen utan att ålder och prestation bland juniorerna spelar roll. Alla hjälps åt och umgås med varandra är hans motto!

 

Sari Vesa Sandell, Åland Gymnastics

Hon gör inte mycket väsen av sig, men har varit med i föreningen i 30 år. Storheten i hennes ledarfilosofi är att se de individuella behoven hos barn och utforma träningarna på ett sätt som passar dem.

 

 

Årets Eldsjäl

“Priset tilldelas den eller de som besitter ett extraordinärt engagemang för sin förening eller idrott och på grund av det gör en stor insats för föreningens eller medlemmarnas bästa.” 

 

Gustaf Didriksson, AX Discgolf

Att sammanfatta Gustav Didriksons engagemang under 2022 är en stor utmaning. Han har blivit nominerad av otaliga föräldrar, ungdomar, barn och pensionärer som han har instruerat under organiserade prova på tillfällen, men också då han pausat sina egna rundor för att hjälpa något som sett vilsen ut.

Han har arbetat med KST för att erbjuda idrott till personer som annars lätt blir stillasittande, och via gritlab har han gett nyinflyttade ett fint välkomnande till Åland och de många gula korgar som nu finns placerade runtom holmen.

Hans medfunktionärer i AX Discgolf berättar hur han hjälpt till med de interna ligatävlingarna, jobbat med hemsidor, rustat på banor och arbetat för discgolfen som en turistattraktion.

Gustavs engagemang sträcker sig över allt det som föreningsidrott innebär och hans hjälpsamhet gör honom till en förebild för oss alla.

 

Charlotte Mattsson, Hammarlands IK

Charlotte "Lotti" Mattsson är en verklig eldsjäl som varit aktiv under många år. I HIK är skidning den idrott som hon förknippas mest med. Lotti var drivande inom skidutskottet under många år och varit med och arrangerat allt från Hammarspelen till barnens vasalopp. Under de senaste ca 20 åren har hon ansvarat för föreningens skidotek där främst barn kan låna skidutrustning gratis. Men Lotti är inte en eldsjäl bara inom HIK skidning. Hon begränsar sig inte till en förening. Man kan träffa henne när hon hjälper till i caféet i Germundö eller som frivillig första hjälpare på fotbollsmatcher eller som en frivillig kraft någon annanstans. Hennes idrottsintresse är stort och brett. Lotti är en fortsatt verkligt aktiv eldsjäl inom åländsk idrott och har varit det under en lång tid.

 

Kjell Hansen, Ålands Simförening

Kjell har under många, många år varit en eldsjäl i simningen på Åland, dels på tiden då IFK hade en simningssektion, men ända sedan ÅSF bildades 2015 har han varit en av de största pusselbitarna i föreningen.

Han drar träningar flera gånger i veckan, han håller kursverksamhet för att vi ska få välutbildade ledare, han håller kurser så vi har funktionärer till våra tävlingar, han styr upp hemsidan och annat tekniskt i föreningen, han sitter med såväl styrelse som kommittéer och är ett vandrande uppslagsverk i stort!

 

 

Årets Idrottslag

“Priset ges till det lag som under det gångna idrottsåret svarat för den starkaste gemensamma insatsen.”

 

Alandia Sailing Team, Åländska Segelsällskapet

2022 har varit ännu ett framgångsrikt år för Alandia Sailingteam Lagets största merit blev ett silver i Sailing Champions League finalen där finalisterna från 23 europeiska seglingsligor gör upp om vinsten. Dessutom bjöd säsongen på guldmedaljer i nordiska J/70 mästerskapen och finska seglingsligan. Svenska mästerskapen i J/70 bjöd på en silvermedalj och finska mästerskapen en bronsmedalj. Ytterligare så vann laget Montenegro sprint cup.

 

Åland United, Åland United

Åland United tågade på under säsongen 2022 och vann sitt tredje raka guld i finska ligan. Säsongen bjöd också på en tredje plats i nationella ligan. Stora meriter som visar att Åland United fortfarande är ett av Ålands mest framgångsrika idrottslag!

 

JIK Volleyherrar, Jomala IK

JIKs herrlag har haft en mycket fin säsong där de vann division 1 i svenska norra serien. Som ett utländskt lag får de inte stiga till elitserien men är efter höstsäsongen i ledning igen och går i rask takt mot en till serievinst i division 1.
I september deltog de även i en försäsongs elitturnering i Södertälje där flera elitserielag deltog, och JIK herrarna visade framfötterna och vann silver.

 

 

Årets Idrottsledare

“Priset tilldelas den idrottsledare som såväl utanför som på arenorna visat stort ledarskap och som ett resultat av detta ledarskap har uppnått idrottsliga framgångar under det gångna idrottsåret.”

 

Alexis Militis, Ålands Simförening

Alexis Militis har senaste 4åren jobbat i Ålands Simförening som huvudtränare, då främst i UMK grupperna (som är ungdomar, de äldsta tävlingssimmarna), vilket kan vara upp till 8 pass per vecka, trots att han heltids jobbar på Räddningsverket och har familj med tre små barn.

Han engagerar sej i simmarna och har ordnat med läger både på borta och hemma plan för att hålla motivationen uppe hos simmarna under corona-åren och nu inför Ö-spel.

Han har ordnat med inhoppare för de pass han inte hinner med att ta själv, vilket inte är en lätt uppgift.

Han är ansvarstagande och omtänksam, han har kommit långt i att sätta sej in i hur vi lagt upp simning i vår förening som skiljer sej från hans rötter i Jersey. Samt hitta ett eget tränarupplägg och nu även språkligt hittat de svenska termerna i simning ioch för att hålla en bra "jargong" med simmarna, vi uppskattar ditt engagemang Alexis!

 

Gary Williams, IFK Mariehamn

Gary Williams lägger hela sitt liv och själ på sin roll inom IFK. Han är mån om utveckling och följer med i de vetenskapliga områden som kan hjälpa till att utveckla honom, hans adepter och klubben i stort. Med en hälsosam syn på elitsatsning arbetar han för att varje individ ska få utöva idrotten på det sätt de önskar och skapar goda förutsättningar för de som verkligen vill satsa, samtidigt som han gör sitt bästa för att det ska gå lika bra att spela fotboll för nöjes skull.

 

Malin Pussinen-Amani, Åland Gymnastics

Har ett otroligt driv, kompetens och engagemang i sitt arbete och fortsätter att kontinuerligt utbilda sig för att kunna göra ett ännu bättre jobb för gymnasterna. Det har hjälpt henne att utveckla ett sätt att coacha fram både prestationer samt välmående hos sina idrottare. För hennes förening är Malin det självklara valet för årets idrottsledare.

 

 

Årets Kvinnliga Idrottare

“Priset går till den idrottskvinna vars insatser under året meriterar henne till priset som årets främsta kvinnliga idrottare.”

 

Stina Lindell, Ålands Kraftsportklubb

Hon tog först sitt femte FM-guld i överlägsen stil i klassisk styrkelyft i -63 kg klassen på våren, och sedan etablerade hon sig direkt i sin nya viktklass -69 kg där hon gjorde tre finländska rekord på klassiska styrkelyft-EM i Polen. Dessutom blev det delgrensbrons i bänkpress. De nya finländska rekorden lyder 165 kg i knäböj, 112,5 kg i bänkpress och totalt 452,5 kg. Stina placerade sig även på en 9 onde plats i VM i juni.

 

Marina Donner, IFK Mariehamn Bordtennis

Samtidigt som hennes man tog emot hennes pris för årets idrottskvinna 2021 så var Marina själv på FM och vann 3 nya guld på samma tävling. Med guld i singel, dubbel och mixed dubbel så tog hon hem en storslam i det finska mästerskapet.

Marina fick därefter debutera i det finska landslaget på ett EM-kval, och i augusti steg hon för första gången upp till ett bord på världstouren.

Marina deltog även I veteran EM där hon plockade hem ett guld i 40 års klassen.

 

Ida Zetterström, Ålands Motorklubb

Ida tävlar i den annars mycket mansdominerade idrottsgrenen topfuel dragracing och hon och hennes team lyckades inte bara slå ett, utan två nya europeiska rekord under säsongen 2022. Under det ena rekordet där hon körde på 3,782 sekunder så uppnådde hon en hastighet av 485km/h.

Säsongen slutade efter ett kvalgult och ett kvalsilver i ett brons i serien.

Prestationsmässigt har ida och hennes team nått stora framgångar under året, men de har också blivit utnämnda som klassfavoriter flera gånger och uppnått mera synlighet än någonsin tidigare och Ida är den förare inom europeisk dragracing som haft mest synlighet under året. Tv:inslag, tidningsartiklar, in flight skärmar, youtube videor och egna sociala medier, det har gått att följa Ida på allehanda sätt. Med goda resultat, enorm synlighet och ett sportsligt beteende så är Ida en god kandidat för årets idrottskvinna.

 

 

Årets Manliga Idrottare

“Priset går till den idrottsman vars insatser under året meriterar honom till priset som årets främsta manliga idrottare.”

 

Kenneth Sandvik, Ålands Kraftsportklubb

Han lyfte hem silver i viktklass 120+ kg på både bänkpress-EM i Ungern och bänkpress-VM i Kazakstan på samma resultat - 322,5 kg. Därtill fick han lägga ännu ett FM-guld till samlingen i december.

 

Emil Söderlund, Cursores Åland

Emil har under 2022 visat att man kan ta medaljer och göra fina resultat inom ultralöpning trots att man inte är sponsrad eller har det som yrke. Han är idag en av Finlands bästa ultralöpare och placerar sej på en andra plats på mest sprungna kilometrar inom tävlingssammanhang 2022 i Finland.

Det han bl.a har sprungit i år är:

Under 2022 blev Emil första finnen någonsin att genomföra det 430km långa loppet Spine Race som räknas som ett av världens tuffaste. Han vann det 50 timmar långa loppet Tvetaberg ultramarathon på 303km och placerade sig 5a i det 160 km långa Täby Extreme Challenge. Det 100km långa Ultimate Lakland trails Challenge gav en tredje plats som bästa finne och det åländska loppet Cursores backyard ultra vann han efter 26 timmar.

Tors Des Geants är ett 340km långt lopp över 24 000 höjdmeter och räknas som ett av de mest prestigefyllsa i världen. I detta lopp placerade sig Emil 106a av 1100 tävlande.

 

Isac Holmström, Jomala IK

Isac Holmström är en av Ålands få heltidsidrottare och den första som slagit sig in i ett team i långloppsvärldscupen på längdskidor. Säsongen 2022 åkte han 5 stycken världscupstävlingar med en 36:e plats som bästa resultat, och en slutgiltig placering på 49 i världscupen Ski Classics.

Vasaloppet bjöd också på fina resultat för Holmström som gick i mål som första finne på en 34:de plats. Ett resultat som innebar ett nytt personbästa för den 27 årige skidåkaren.

Holmström vann dessutom mindre tävlingar så som Umeloppet, Getaloppet och rullskidstävlingen Horsehill Race och inför den nya säsongen så bytte han upp sig till Finlands bäst rankade team i långloppscupen, Team Edux.

Isac visar för världen att även en snöfattig ö som Åland kan fostra skidåkare i världsklass och hans driv och engagemang är på alla sätt beundransvärt.

 

 

Årets genombrott

“Priset går till den idrottare som fått sitt genombrott under det gångna året.”

Ida Sjölander, Ålands Kraftklubb

Hon gjorde sin tävlingsdebut lagom i tid för att kvalificera sig till klassiska styrkelyft-FM. Där överraskade hon de etablerade lyftarna och tog hem silvret, och tog sig in i landslaget! På EM höjde hon sin nivå ytterligare och fick bl.a. delgrenssilver i bänkpress. Det blev till slut en åttonde plats i viktklass -84 kg.

 

Julanda Engman, Ålands Sportskytteklubb

Under sommarens FM tävlingar på Bredmo sköt Julanda under svåra förhållanden skjortan av finska eliten. Hon har skjutit några år har hjälp av sin pappa men har nu visat framfötterna på riktigt och lyckades kvala in i finska landslaget till VM i Frankrike till september 2023.

 

Zacharias Forsström, Mariehamn Lawn-Tennis Klubb

Zacharias har under året 2022 fått sitt stora genombrott, han har under året spelat på högsta nationella nivå i seriespel i Finland med MLK och även i Svenska elitserien med Uppsala TK. Till på det tog han även ett brons på FM för u-21.